Financiële regelingen voor loopbaancoaching en (om)scholing

De beslissing nemen om je te laten coachen op je loopbaan of (om) te scholen kan lastig zijn. Het is niet alleen een investering qua tijd, maar ook financieel. Om je daarbij te helpen kun je gebruikmaken van diverse financiële regelingen van de overheid of van je werkgever. Op die manier wordt het voor jou nóg aantrekkelijker.

Hierbij een aantal interessante financieringsregelingen voor je op een rij: 

Via de overheid

STAP-budget

Met het STAP-budget kun je tot € 1.000,- per jaar ontvangen voor het volgen van een opleiding. Als je behoort tot een bepaalde doelgroep heb je ook recht op een STAP Ontwikkeladvies. Dit kan je helpen een juiste keuze te maken voor een opleiding of studie. Met deze regeling wil de overheid iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en langer op de arbeidsmarkt actief te blijven.

Levenlanglerenkrediet

Het levenlanglerenkrediet is bedoeld voor iedereen tot 55 jaar die geen recht (meer) heeft op studiefinanciering en die wel wil studeren. Dankzij deze regeling kun je tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid. Op dit moment geldt een rentepercentage van 0%.

Via je werkgever

Ontwikkelbudget

Werkgevers besteden steeds meer aandacht aan ontwikkeling. Hierdoor zijn er vaak ontwikkelbudgetten beschikbaar. Vraag hiernaar bij je werkgever of bekijk de mogelijkheden in de CAO, mocht deze van toepassing zijn.

Transitiebudget of outplacementbudget

Bij onvrijwillig ontslag heb je recht op een financieel budget van je werkgever. Dit kan een transitiebudget zijn als het ontslag verloopt via UWV of de kantonrechter. Of het kan een outplacementbudget zijn als het ontslag met wederzijds goedvinden plaatsvindt tussen jou en je werkgever. Beide soorten budgetten kunnen ingezet worden voor loopbaanadvies en/of opleiding.

Subsidie loopbaanadvies Rijksoverheid

Ben je medewerker bij de Rijksoverheid, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de subsidieregeling loopbaanadvies / loopbaanscan ter waarde van maximaal € 1.500,- via het A+O fonds Rijk. Als loopbaandeskundige met RL keurmerk voldoe ik aan de door het Rijk gestelde criteria.

Vanuit je werkgever

SLIM-subsidieregeling

Als je een directe werkconnectie hebt met het MKB of werkt binnen landbouw, horeca of recreatie, kan je werkgever in aanmerking komen voor de SLIM-subsidieregeling. Je werkgever kan dan tot maximaal € 24.999,- aan subsidie ontvangen, ten behoeve van bijvoorbeeld loopbaanadvies en/of opleidingen.

Subsidie Praktijkleren

Met een leer-werkovereenkomst kan je werkgever per studiejaar tot € 2.700,- aan subsidie ontvangen voor jouw opleiding. De subsidieregeling geldt voor MBO Beroepsbegeleidende leerweg (BBL), maatwerk- en incompany opleidingen en HBO- en Masteropleidingen in diverse sectoren.

Meer informatie

Wil je meer informatie over loopbaanadvies, (om)scholen of welke kansberoepen er zijn? Neem dan contact met mij op via email, WhatsApp of telefoon.